Vedeli ste, že viac ako 30% zberačov čaju v Keni má menej ako 15 rokov?
Férová pláca je otázna, rovnako ako udržateľnosť produkcie: keďže čajové kríky sa pestujú ako monokultúra, je nutné využívať množstvo pesticídov.
Prečo u nás teda nájdete zelený čaj z Kene?
Rozhodli sme sa podporiť svetlú výnimku, ktorá toto smutné pravidlo potvrdzuje. Tento sypaný čaj pochádza z komunity Itumbe, ktorá funguje na princípe družstva a jeho členovia si sami volia podmienky, v ktorých pracujú. Nejde o vykorisťovanie, detskú ani vynútenú prácu. Kmene, ktoré tento čaj pestujú a zbierajú, dokonca používajú čajovníkové lány ako prirodzenú bariéru proti klčovaniu pralesa. Pokiaľ milujete kvalitný zelený čaj, nemusíte sa ho vzdávať z etických a ekologických dôvodov. Ľudia, ktorí tento čaj pestujú a zbierajú, sa oň s láskou starajú ♡ a ako sypaný čaj nám ho balia do vratných obalov cez nášho kamaráta Peťa, ktorých ich pozná osobne. Poslal nám zábery priamo z miesta, kde sa tento čaj pestuje.
Na fotkách sú ľudia, ktorých rukami prechádzal pri zbere či kontrole kvality (posledná fotka). Ich príbeh, rovnako ako príbeh čaju, tak už nie je viac anonymný.