Granola – čo to je?
Rozdiel medzi klasickým nepečeným müsli a granolou spočíva v tom, že granola je zapečená zmes obilnín, orechov, semiačok, sladidiel (napr. cukor, sirup či med), tuku a iných zložiek ako čokoláda, kakao, kokos, rôzne druhy sušeného ovocia a pod. Na to, aby táto zmes chrumkala, pridáva sa do nej tuk alebo sirup či iné sladidlo (alebo oboje) – preto má v porovnaní s müsli obyčajne aj vyššiu energetickú hodnotu.
Kvalitná a zdravá granola – ako ju spoznať?
Na trhu je dnes už množstvo výrobkov s označením “zdravá granola” a reklamy nás presviedčajú, že granola = zdravé raňajky. Pozor, sú však medzi nimi značné rozdiely. Skutočne to tak môže byť, je však potrebné byť obozretný. Nie je totiž granola ako granola a zloženie sa môže výrazne líšiť – najmä množstvom tuku a cukru. Jednotlivé suroviny, z ktorých je granola zložená, by mali byť základnými, priemyselne nespracovanými surovinami.
Náš tip: Granola bez cukru je ešte zdravšou verziou verziou.