fbpx

Mandle

Od: 2,12 

Vďaka svojej jemnej sladkej chuti patria mandle medzi najobľúbenejšie orechy vôbec  – tvoria až 31 % objemu celosvetovej produkcie všetkých orechov! To z nich robí najrozšírenejšie orechy na trhu.

Existuje viac ako 30 odrôd mandlí v rôznej kvalite. Pre vás sme vybrali odrodu Valencia zo Španielska – mandle tohto druhu sú mäkké a šťavnaté.

Obľúbené sú ako súčasť raňajkových zmesí, ale aj na samotné chrumkanie. Využijete ich do pečenia aj na prípravu domáceho mandľového mlieka.

Tip: Ak chcete mandle ošúpať, stačí ich v hrnci krátko spariť a šupka zíde krásne dole.

Zrušiť výber
Pri objednávke nad 45€ máš dopravu zadarmo.

Mandle sú zdrojom širokej škály minerálnych látok, medzi ktoré patrí napríklad mangán, horčík, meď, vápnik a fosfor. Šupka mandlí má vysoký obsah vlákniny, ktorá napomáha k správnemu tráveniu. Okrem toho obsahuje vitamín E, významný antioxidant, ktorý posilňuje imunitu a zamedzuje ukladaniu cholesterolu.

50% ich hmotnosti tvoria tuky. Medzi tie patria napríklad aj mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré v ľudskom tele pomáhajú znižovať koncentráciu nezdravého LDL cholesterolu, ktorý má na svedomí zanášanie tepien. Mandle obsahujú cukor v nízkych koncentráciách a majú nízky glykemický index, sú preto vhodné aj pre diabetikov. Dôležité sú fenolové zložky, pretože majú významné antioxidačné účinky a pôsobia ako ochrana voči nežiadúcim reakciám v ľudskom organizme.

Mandle sa hojne využívajú aj v kozmetickom priemysle. Získava sa z nich za studena lisovaný olej, ktorý sa potom pridáva do kozmetických výrobkov – napríklad krémov.

Hmotnosť

100g, 250g, 500g

Krajina pôvodu

Španielsko

Zloženie

mandle
Alergény: orechy

Výživové údaje (na 100g)

Energia: 2619 kJ / 626 kcal
Tuky 57,1g – z toho nasýtené mastné kyseliny 0g
Sacharidy 4,37g – z toho cukry 0g
Vláknina: 4,9g
Bielkoviny 21,2g
Soľ: 0g

VEDELI STE, ŽE?

Mandle vlastne nie sú orechy!

Hoci o nich tak premýšľame, z botanického hľadiska sa mandle medzi orechy neradia. Mandle sú vlastne jadierka v kôstke plodu zvanom rubina (podobne ako kôstka marhule). Keďže však s orechmi majú veľa spoločných vlastností, v potravinárskom slovníku sa medzi ne mandle zaraďujú.

Scroll to Top