fbpx

Mak modrý

Od: 2,98 

Mak prináša nielen výživu, ale je aj zdrojom zdravia, vitality, krásy a dobije vám baterky.

Tento mak sa pestuje na úrodných poliach južného Slovenska, na jeho najjužnejšom bode. Je vhodný pre tradičnú slovenskú kuchyňu aj moderné gurmánske špeciality. Pochádza zo slovenskej rodinnej farmy, ktorá sa jeho pestovaniu venuje od roku 2011 a od ktorej máme aj tieto fantastické makové koláčiky. Môžete ho využiť naozaj rôznorodo:

  • do pečenia
  • na dosiahnutie intenzívnej vône mierne opražiť
  • výroba chutného mlieka / masla (mak sa nedá rozmixovať úplne, takže maslo nebude dokonale hladké

 

 

  • 250g
  • 500g
  • 1kg
Zrušiť výber
Pri objednávke nad 45€ máš dopravu zadarmo.

Každé semienko maku obsahuje v priemere 50% lipidov, 20% bielkovín, 20% sacharidov, 7% vlákniny a 6% minerálnych látok – najmä vápnika. V 100g maku sa ho nachádza až 1400 mg! Odporúča sa preto pri osteoporóze a podpore tvorby kostného tkaniva, napríklad pri zlomenine.

Zaujímavosť: V rámci Uhorska patrilo prvenstvo v pestovaní maku Slovensku. Naši predkovia ho však používali už 6 tisícročí pred našim letopočtom! V stredomorskej oblasti sa využíval najmä ako sedatívum pri poraneniach a okultných stretnutiach na liečbu kožných problémov či epilepsie. Ako olejnina sa začal pestovať až začiatkom 19. storočia po katastrofálnom poškodení olivových kultúr vo Francúzsku.

Hmotnosť

250g, 500g, 1kg

Krajina pôvodu

Slovensko

Výživové údaje (na 100g)

Energetická hodnota: 2 167kJ / 518kcal
Tuky: 42g – z toho nasýtené mastné kyseliny 4,9g
Sacharidy: 4,2g – z toho cukry 2,3g
Vláknina: 20g
Bielkoviny: 20g
Soľ: 0,05 g

Zloženie

mak modrý

Scroll to Top