PREČO MÁME BATÁTY RADI?
Batáty sú plné betakaroténu – antioxidantu, ktorý v krvi zdvíha hladinu vitamínu A. Sú nielen obyčajnými sladkými zemiakmi, ale aj veľmi vhodnou mňamkou pre deti. Okrem toho sú bohatým zdrojom vitamínu C a draslíka, dôležitého pre krvný tlak. Pre váš metabolizmus je nemenej podstatný aj mangán či vitamín B5 a B6.
ČO JE VÁKUOVÉ FRITOVANIE?
Je to nový spôsob úpravy zeleniny a ovocia, vďaka ktorému sa zelenina stane chrumkavou pri oveľa nižšej teplote ako pri bežnom fritovaní. Vďaka tomu zostane bez karcinogénov a olej do nej neprenikne. Vákuum sa postará o úžasnú chrumkavosť a vitamíny, minerály a najmä vláknina zostanú zachované.
Vákuových fritéz existuje v Európe len niekoľko a jedna z nich je aj na Slovensku. Partička z hornej Nitry sa nápadom vákuovo fritovať inšpirovala v zahraničí a priniesli ho aj k nám. Spočiatku skúšali vákuovo fritovať všeličo, skúmali rôzne teploty, oleje či dĺžky fritovania a po dlhých mesiacoch našli víťazov: mrkvu, petržlen, cviklu a batát vo forme krehkých lupienkov. K ich krehkosti prispieva 100% olej z hroznových jadierok.