Pohánku berieme priamo z českého mlyna špecializovaného na pohánku. Mlynári z tohto mlyna melú pohánku už po päť generácií – od roku 1861!
Pri jej spracovaní používajú tradičné technológie mechanického lúpania založené na opakovanom obrusovanie obalových vrstiev nažky medzi mlynskými kameňmi. Technologický proces mechanického lúpania pohankových nažiek zachováva pôvodné chuťové vlastnosti pohánky vrátane vysokej dietetické hodnoty, pri ktorom (na rozdiel od tepelného spracovania) zostávajú v pohánke zachované všetky vitamíny a ďalšie hodnotné látky. Pre mletie a ďalšie spracovanie pohánkovej krúpy sa používajú opäť mlynské kamene.
V tomto mlyne sa spracováva a balí len pohánka a výrobky z nej, čo je dôležitá informácia pre alergikov a ľudí trpiacich celiakiou. Na trhu pôsobí množstvo firiem, ktoré na baliacich linkách spracovávajú okrem pohánky tiež ďalšie potraviny obsahujúce lepok a nemôžu tak garantovať neprítomnosť stopového množstva lepku iu prirodzene bezlepkových potravín, ako je pohánka či ryža.
Mlyn pohánku okrem lúpania dokáže spracovať aj na múku a vyrobiť z nej takéto cestoviny.