Vrecká pre nás šije sympatická rodina v Lučenci.
Je jedným z nositeľov značky Regionálny produkt Novohrad, ktorej cieľom je propagácia regiónu, podpora miestnych výrobcov a poskytovateľov služieb, uchovávania hodnôt a tradícií regiónu a využívania miestnych zdrojov.
V začiatkoch pri výrobe čerpali informácie najmä z vlastného skúmania, neskôr aj vďaka spätnej väzbe a rozhovorom s pekármi. Dostupné informácie o ľane a jeho výhodách si v praxi neustále overujú a testujú.
POUŽITIE A ÚDRŽBA
Ako ľanové vrecko správne použiť ?
Chlieb vo vrecku dobre zatiahnite a uložte ho na miesto, kde ho uschovávate obvykle (napr. chlebník, komora, potravinová skriňa). Nenechávajte ho voľne položený na otvorenom priestore. Skladovanie chleba v minulosti a dnes je odlišné kvôli mnohým faktorom: vlhkosť prostredia, spracovanie chleba, kvalita ingrediencií atď.
Ľan je priedušný, preto je pre správne uskladnenie dôležité zohľadniť práve aj vašu „domácu klímu“. Finta na uskladnenie si vyžaduje trochu trpezlivosti a skúmania prostredia, no potom pochopíte, že to nie je o vrecku a jeho nefunkčnosti, ale o prostredí, v ktorom je určitá klíma. Nižšia vlhkosť prostredia znižuje trvanlivosť chleba, nakoľko sa rýchlejšie vysušuje.
Ako sa o ľanové vrecko správne starať?
Pred prvým použitím ľanové vrecko operte ručne (ideálne použitím prírodných pracích prostriedkov) a následne ešte vlhké ožehlite (z rubu), prípadne pod navlhčenou handričkou.
Prírodné materiály vrátane ľanu sa niekedy „zbehnú“ , tento postup je dobrý tip ako ho vrátiť do pôvodného stavu. Vrecko perte podľa potreby, vždy ručne do maximálnej teploty 30 °C. Postupným praním viac zmäkne a je krajšie.
O ĽANE
Prečo je ľanové vrecko práve z ľanu?
- ľan je nenáročná rastlina
- odolný voči škodcom, takže pri pestovaní nie sú potrebné pesticídy ani hnojivá
- pri samotnej výrobe ľanovej tkaniny nie sú potrebné chemické úpravy
- prirodzene antibakteriálny
- 100% prírodný – vhodný pre alergikov
- rezistentný voči plesniam
- ako tkanina postrihaná na drobné kúsky v komposte rozložiteľná do 1 mesiaca
- minulosťou overeným pomocníkom pri zdravom uskladnení chleba či pečiva
- je pevný a odolný voči oderu a aj keď na dotyk je tvrdší, postupným praním sa zmäkčuje a bieli