Pred tým, ako do ošatky vložíte cesto, vysypte ju bezlepkovou múkou alebo zemiakovým škrobom.
Údržba: Ošatku po použití neumývajte a nenamáčajte – nechajte dokonale vyschnúť (napríklad vo vypnutej rúre po pečení chlebíka), prípadne očistite suchou lufou. Ošatky počas kvasenia absorbujú vlhkosť z cesta. Odporúčame preto každých 4-12 týždňov (v závislosti od intervalu používania) predchádzať prípadnej tvorbe baktérií a plesní týmto spôsobom:
- vyčistite tvrdšou kefou
- vložte na 45 minút do rúry rozohriatej na 130 stupňov
Upozornenie: Ak ste na ošatke našli tmavšiu škvrnu, nezľaknite sa. Je to dôkaz toho, že v nej nie sú pridané žiadne syntetické látky. Vyrobená je výhradne z prírodnej buničiny z ekologických zdrojov stlačením čerstvého dreva na otočných kamených valčekoch. Súčasťou prírodného dreva je aj lignín, ktorý pôsobí ako prírodné lepidlo. Práve to spôsobuje prípadnú prítomnosť škvŕn. Škvrny môžu byť hnedé alebo žlté – lignín totiž reaguje na slnečné svetlo a farbu sa tak počas sušenia môže zmeniť.
Fotka je ilustračná, odporúčame pozrieť rozmery v sekcii ďalšie informácie.