Pohánka natural

Od: 1,95 

Pohánka je prirodzene bezlepková pseudoobilnina, ktorá má nezameniteľnú, ľahko orieškovú chuť. Táto je dokonca v bio kvalite.

Výborná je na slano (ako príloha, do šalátov) aj na sladko (pohánková kaša, müsli).

Keďže je prirodzene bezlepková, je dôležitou súčasťou jedálnička celiatikov. V rámci zdravej stravy by však mala mať miesto u každého.

Náš tip: Ak nepatríte k milovníkom pohánky, ale poznáte jej zdravotné benefity a chcete ju preto zaradiť do jedálnička, nenechajte sa strhnúť predsudkami! Pohánka stratí horkosť, keď ju pred uvarením prepláchnete. A dochutiť ju môžete podľa vlastnej predstavy – na sladko, slano či pikantne.

Zrušiť výber
Pri objednávke nad 45€ máte dopravu zadarmo.

Pohánku berieme priamo z českého mlyna špecializovaného na pohánku. Mlynári z tohto mlyna melú pohánku už po päť generácií – od roku 1861!

Pri jej spracovaní používajú tradičné technológie mechanického lúpania založené na opakovanom obrusovanie obalových vrstiev nažky medzi mlynskými kameňmi. Technologický proces mechanického lúpania pohánkových nažiek zachováva pôvodné chuťové vlastnosti pohánky vrátane vysokej dietetické hodnoty, pri ktorom (na rozdiel od tepelného spracovania) zostávajú v pohánke zachované všetky vitamíny a ďalšie hodnotné látky. Pre mletie a ďalšie spracovanie pohánkovej krúpy sa používajú opäť mlynské kamene.

V tomto mlyne sa spracováva a balí len pohánka a výrobky z nej, čo je dôležitá informácia pre alergikov a ľudí trpiacich celiakiou. Na trhu pôsobí množstvo firiem, ktoré na baliacich linkách spracovávajú okrem pohánky tiež ďalšie potraviny obsahujúce lepok a nemôžu tak garantovať neprítomnosť stopového množstva lepku u prirodzene bezlepkových potravín, ako je pohánka či ryža.

Mlyn pohánku okrem lúpania dokáže spracovať aj na múku a vyrobiť z nej takéto cestoviny.

Hmotnosť

500g, 1kg

Krajina pôvodu

Česko

Zloženie

bio pohánka

Výživové údaje (na 100g)

Energetická hodnota: 1 513kJ / 362kcal
Tuky: 1,7g – z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,3g
Sacharidy: 76g – z toho cukry: 0,1g
Bielkoviny: 9,3g
Soľ: 0,01g

RECEPTY

NA SLANO:

  • namiesto ryže či kuskusu
  • do rizota k ryži alebo namiesto nej
  • do zeleninového šalátu
  • náplň do plnenej papriky, kapustových listov, paradajok, cukety alebo baklažánu

NÁKYP:

  • uvarenú pohánku zmiešajte s ovocím
  • pridajte orechy
  • v prípade potreby doslaďte sirupom
  • zalejte smotanou alebo jej rastlinnou alternatívou smotany
  • zapečte

TORTOVÝ KORPUS:

  • pohánku povarte v rastlinnom nápoji
  • nechajte stuhnúť v tortovej forme

DOMÁCA GRANOLA:

  • pohánku prepláchnite
  • nechajte namočenú cez noc vo vode
  • na druhý deň ju opäť prepláchnite a dôkladne sceďte
  • pridajte obľúbené orieškysušené ovociesemienkaškoricu, trochu olivového oleja a podľa chuti doslaďte
  • zmes pečte za priebežného miešania 1 hodinu v rúre pri 110°C / raw variantu sušte 10 hodín v sušičke
  • podávajte s jogurtom alebo mliekom

Pokiaľ nemáte priestor na výrobu vlastnej granoly, vyskúšajte už hotovú domácu granolu.

Scroll to Top
Predtým ako odídeš:

prihlás sa na odber nášho newslettera! Získaš tak zľavu 5% na prvý nákup a pravidelnú dávku informácií, noviniek a inšpirácie!