Arašidové cookies znejú síce ako americká klasika, ale čo na tom, keď chutia aj ľuďom v našich končinách? Niekto do pečenia používa nasekané arašidy, nám sa osvedčilo 100% arašidové maslo. Melieme ho priamo v našom bezobalovom obchode, takže ak si z Trenčína a okolia, určite sa u nás zastav. Čerstvo namleté orechové maslo je totiž úplne iná liga!
Arašidové maslo v hlavnej úlohe
Nie je arašidové maslo ako arašidové maslo. Na regáloch obchodov nájdeš rôzne zmesky zmixnuté s palmovým olejom a kopcom cukru, prípade dochutené. Ak ti záleží na tom, čo si dávaš do tela, odporúčame pravé 100% arašidové maslo z jedinej ingrediencie: z arašidov. Také maslo sa vyrába z na sucho pražených kúskov arašidov. Keďže sú to len a len arašidy, obsahuje zdravé tuky, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerálne látky a sacharidy. Okrem týchto keksíkov ho využiješ aj do raňajkovej kaše, na palacinky, na chlebík či pečivo (Maťo ho miluje v kombinácii s džemom).
Ingrediencie
Množstvá na 36 kúskov:
-
ovsené vločky 120g
-
hladká múka (pšeničká / špaldová / ražná – podľa preferencie) 120g
-
trstinový cukor 50g
-
kypriaci prášok 2 lyžičky
-
štipka soli
-
100% arašidové maslo 150g
-
mlieko (kravské / rastlinné) pol hrnčeka
-
1 vajce
-
čokoláda 100g (my používame tieto vegan kúsky z horkej čoko)
Postup
-
Vajcia a mlieko vylož z chladničky skôr, aby mali rovnakú teplotu ako zvyšok.
-
Čokoládu nakrájaj na drobné kocky.
-
Vločky jemne pomeľ, ale pozor – múku nechceme!
-
Najskôr v mise zmiešaj sypké suroviny: múka spolu s kypriacim práškom, cukor, vločky, čokoláda, soľ.
-
Pridaj arašidové maslo a rozšľahané vajce.
-
Mlieko pridávaj postupne podľa potreby.
-
Všetko zmiešaj čistou rukou do jednotnej hmoty.
-
Rúru nastav na 175°C a kým sa vyhreje, priprav si na plech hárok papiera na pečenie. Prípadne ak máš super plech, na ktorom sa jedlo nepripečie, môžeš aj bez papiera.
-
Mokrými rukami (naozaj je dôležité, aby boli mokré) formuj guľôčky a ukladaj ich na plech.
-
Každú guličku dlaňou na plechu roztlač a uprav, aby bola rovnako hrubá.
-
Plech šupni do vyhriatej rúry.
-
Dĺžka pečenia závisí od veľkosti sušienok. Každopádne, keď začnú voňať, treba zbystriť pozornosť a skontrolovať. Keď budú mať zlatistohnedastý nádych z obidvoch strán a už budú pevné, sú hotové.
Z daného množstva vzniknú približne dva takéto plechy, záleží od veľkosti rozostupov.
Rýchle info
Výživové údaje 1 keksíka (so špaldovou múkou a mandľovým mliekom):
Energia 75kcal | Sacharidy 7,9g | Tuky 3,7g | Bielkoviny 2,4g
Odpadové údaje receptu:
Ak máš možnosť nakúpiť bezobalovo väčšinu surovín si vieš odniesť vo vlastnom vrecku. Takže ak chceš byť viac eko a kúpiš vločky, múku, cukor, kypriaci prášok, soľ, čokoládu a arašidové maslo do vlastnej nádobky, nevytvoríš vôbec žiaden odpad!
Ak takúto možnosť nemáš, obaly poctivo vytrieď. Zisti si, ako to chodí v mieste tvojho bydliska. Pravidlá totiž nie sú rovnaké pre celé Slovensko. A ak ti zostanú zvyšky bio-odpadu, ten do čiernej nádoby na zmesový komunálny odpad nepatrí. Patrí do kompostu – hnedá nádoba na bio-odpad.