Americké cookies s arašidovým maslom a čokoládou

Americké cookies s arašidovým maslom a čokoládou

Arašidové cookies znejú síce ako americká klasika, ale čo na tom, keď chutia aj ľuďom v našich končinách? Niekto do pečenia používa nasekané arašidy, nám sa osvedčilo 100% arašidové maslo. Melieme ho priamo v našom bezobalovom obchode, takže ak si z Trenčína a okolia, určite sa u nás zastav. Čerstvo namleté orechové maslo je totiž úplne iná liga!

Arašidové maslo v hlavnej úlohe

Nie je arašidové maslo ako arašidové maslo. Na regáloch obchodov nájdeš rôzne zmesky zmixnuté s palmovým olejom a kopcom cukru, prípade dochutené. Ak ti záleží na tom, čo si dávaš do tela, odporúčame pravé 100% arašidové maslo z jedinej ingrediencie: z arašidov. Také maslo sa vyrába z na sucho pražených kúskov arašidov. Keďže sú to len a len arašidy, obsahuje zdravé tuky, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerálne látky a sacharidy. Okrem týchto keksíkov ho využiješ aj do raňajkovej kaše, na palacinky, na chlebík či pečivo (Maťo ho miluje v kombinácii s džemom).

Ingrediencie

Množstvá na 36 kúskov:

arašidové cookies ingrediencie

Postup

  1. Vajcia a mlieko vylož z chladničky skôr, aby mali rovnakú teplotu ako zvyšok.
  2. Čokoládu nakrájaj na drobné kocky.
  3. Vločky jemne pomeľ, ale pozor – múku nechceme!
  4. Najskôr v mise zmiešaj sypké suroviny: múka spolu s kypriacim práškom, cukor, vločky, čokoláda, soľ.
  5. Pridaj arašidové maslo a rozšľahané vajce.
  6. Mlieko pridávaj postupne podľa potreby.
  7. Všetko zmiešaj čistou rukou do jednotnej hmoty.
  8. Rúru nastav na 175°C a kým sa vyhreje, priprav si na plech hárok papiera na pečenie. Prípadne ak máš super plech, na ktorom sa jedlo nepripečie, môžeš aj bez papiera.
  9. Mokrými rukami (naozaj je dôležité, aby boli mokré) formuj guľôčky a ukladaj ich na plech.
  10. Každú guličku dlaňou na plechu roztlač a uprav, aby bola rovnako hrubá.
  11. Plech šupni do vyhriatej rúry.
  12. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti sušienok. Každopádne, keď začnú voňať, treba zbystriť pozornosť a skontrolovať. Keď budú mať zlatistohnedastý nádych z obidvoch strán a už budú pevné, sú hotové.

arašidové cookies

Z daného množstva vzniknú približne dva takéto plechy, záleží od veľkosti rozostupov.

Rýchle info

Výživové údaje 1 keksíka (so špaldovou múkou a mandľovým mliekom):

Energia 75kcal | Sacharidy 7,9g | Tuky 3,7g | Bielkoviny 2,4g

Odpadové údaje receptu:

Ak máš možnosť nakúpiť bezobalovo väčšinu surovín si vieš odniesť vo vlastnom vrecku. Takže ak chceš byť viac eko a kúpiš vločky, múku, cukor, kypriaci prášok, soľ, čokoládu a arašidové maslo do vlastnej nádobky, nevytvoríš vôbec žiaden odpad!

Ak takúto možnosť nemáš, obaly poctivo vytrieď. Zisti si, ako to chodí v mieste tvojho bydliska. Pravidlá totiž nie sú rovnaké pre celé Slovensko. A ak ti zostanú zvyšky bio-odpadu, ten do čiernej nádoby na zmesový komunálny odpad nepatrí. Patrí do kompostu – hnedá nádoba na bio-odpad.

arašidové keksíky

 

 

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho s priateľmi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Navštívte náš bezobalový obchod v Trenčíne.

Zaujal vás náš obsah? Chcete sa stať súčasťou zero-waste komunity? Kontaktujte nás a pomôžte nám zmeniť svet.

Podobné články

Scroll to Top
Nezmeškaj žiadne
nové články!

Prihlás sa na odber newslettra, dostávať ich budeš priamo do svojej mailovej schránky a získaš zľavu 5% na svoj prvý nákup!

Predtým ako odídeš:

prihlás sa na odber nášho newslettera! Získaš tak zľavu 5% na prvý nákup a pravidelnú dávku informácií, noviniek a inšpirácie!