Sušené datle Medjool sú kráľovné
Zabudni na malé, tvrdé, zošuverené smutné datle. Odroda Medjool sa právom nazýva kráľovnou všetkých datlí – je najsladšia, najlahodnejšia a najšťavnatejšia, akú sme kedy jedli. Ukrýva v sebe malú ľahko odstrániteľnú kôstku, z ktorej sa niektorým už podarilo aj niečo vypestovať. Netreba im žiaden pridaný cukor a svojimi karamelovými a medovými tónmi veľmi efektívne zaženú chuť na sladké. Keďže majú jemne žuvačkovú textúru, sú ideálne na použitie do rôznych sladkých receptov – napríklad tohto:
Ingrediencie
- sušené datle Medjool 10ks
-
kešu 50g
-
0,5 lyžice kakaa
-
štipka soli
-
strúhaný kokos na obaľovanie
(Ok, viem, že som v nadpise zavádzajúco napísala, že ti stačia 4 ingrediencie, ale moja múdra sestra mi poradila, že štipka soli sa so sladkými jedlami nebije. Práve naopak – chuť vie pekne zvýrazniť. Tak už nechám na teba, či ju tam pridáš alebo nie.)
Na obaľovanie môžeš namiesto kokosu použiť aj sezamové semienko.
Postup
- Všetky suroviny rozmixuj do kompaktnej hladkej hmoty.
- Vytvaruj z nej guličky.
- Obaľ ich v kokose, sezame alebo v roztopenej čokoláde – riaď sa podľa vlastnej chuti.
- Nechaj odležať v chladničke aspoň hodinu.
Odkedy u nás v obchode melieme čerstvé kešu maslo, namiesto podrvených orechov používame do tohto receptu kešu maslo. Ak si z Trenčína a okolia, srdečne ťa pozývame na návštevu, môžeš si kešu maslo načapovať na ochutnanie alebo len toľko, koľko potrebuješ a uvidíš, čo ti vyhovuje viac.
Rýchle info
Výživové údaje 1 guličky závisia od toho, akú veľkú ju urobíš (nám vyšlo z tohto množstva 20 kúskov):
Energia 64kcal | Sacharidy 10g | Tuky 2,8g | Bielkoviny 0,8g
Odpadové údaje receptu:
Ak chceš byť viac eko (a máš tú možnosť) a kúpiš datle, kešu, kakao a soľ do vlastného vrecka, nevytvoríš vôbec žiaden odpad! Zostanú ti len kôstky z datlí a tie patria do hnedej nádoby na kuchynský bio-odpad alebo do kompostu.