Máte doma radi exotické jedlá?
Ich súčasťou býva často kokosové mlieko. To dnes síce nie je problém zohnať, no v bežnom obchode ho nájdete len v obale z takzvaného viacvrstvového kombinovaného materiálu. Okrem toho, keď si prečítate ich zloženie, zistíte, že to nie je len o kokose.
Pritom vyrobiť si doma vlastné kokosové mlieko zo strúhaného kokosu je naozaj extrémne jednoduché!
Ingrediencie
V tomto recepte (na pol litra mlieka) hrá hlavnú úlohu:
- strúhaný kokos 200g
- voda 1l
Okrem nich budeš potrebovať utierku alebo inú látku, cez ktorú budeme kokos cediť. Existujú rôzne špeciálne obrúsky na výrobu rastlinných mliek, my však doma používame obyčajnú tenšiu utierku a zatiaľ sa nám mlieko vždy podarilo 🙂
Postup
- Strúhaný kokos vložíme do hrnca s vodou.
- Varíme cca 15 minút.
- Ak sa ponáhľame, vynecháme varenie a namiesto toho strúhaný kokos zalejeme vriacou vodou
- Rozmixujeme.
- Scedíme cez utierku.
- Zvyšok, ktorý zostal v utierke poriadne vyžmýkame.
- Necháme niekoľko minút odležať a vychladnúť.
Použitie
Použiť môžeš hneď po tom, ako je mliečko hotové alebo odložiť na neskôr. V chladničke vydrží cca 3-4 dni. Kokosové mlieko je výborné ako
- osviežujúci nápoj
- základ do exotických jedál
- do pečenia
Rýchle info
Odpadové údaje receptu:
Ak chceš byť viac eko a kúpiš strúhaný kokos do vlastného vrecka, nevytvoríš vôbec žiaden odpad! Ak kokos kúpiš v plastovom vrecku, skús ho použiť ešte na niečo iné (napr. na zber 💩 po svojom havkáčovi). Ak ho nemáš ako využiť, prázdne patrí do žltého kontajnera na plasty.
Strúhaný kokos, ktorý ti z cedenia zostal v utierke, môžeš použiť do pečenia, na raňajky do kaše či na výrobu domáceho müsli.