Falafel – orientálna pochúťka v slovenskej kuchyni

falafel - cícer v hlavnej úlohe

Časy, kedy falafel patril len do jedálnička vegánov sú už dávno preč. Pôvod má na Blízkom východe, posledné roky sa však stáva čoraz obľúbenejším aj u nás. Tieto cícerové fašírky sme si obľúbili najmä počas našej návštevy Iránu a odvtedy sa stal pevnou súčasťou nášho jedálnička. Od dokonalosti ho delí len to, že jeho prípravu si potrebujete vopred naplánovať.

Dôvodom je hlavná surovina cícer, ktorý je potrebné na niekoľko hodín vopred namočiť. My ho namáčame celý deň, pokiaľ však máš doma tlakový hrniec, bude stačiť menej ako hodina. Tiež môžeš použiť aj sterilizovaný cícer z konzervy, ktorý je rovno pripravený na použitie. Konzerva je však v tomto prípade odpad, ktorý sa síce recyklovať dá, no možno nie je nutný. Aspoň v prípade, ak ho vieš nakúpiť bezobalovo do vlastného vrecka či nádobky.

 

BEZOBALiS maskot váhaIngrediencie

V tomto recepte (18 fašírok | 4 fašírky pre 1 človeka) hrá hlavnú úlohu:

  • cícer 180g
  • cibuľa 200g
  • múka 130g (my používame hladkú pšeničnú 00)
  • soľ
  • petržlenová vňať podľa chuti

Náš tip: Namoč a uvar si cíceru oveľa viac, ako potrebuješ. Nespotrebované množstvo daj po vychladnutí do mrazničky. Vďaka tomu bude pripravený pre budúcnosť.

 

BEZOBALiS maskot sypaniePostup

  1. Vopred odmočený cícer prepláchneme.
  2. Vložíme mixéra spolu s ostatnými ingredienciami (cibuľka je nadrobno).
  3. Rozmixujeme. Pozor! Mixujeme tak, aby kúsky cícera mali cca 1mm (nechceme kašu).
  4. Vytvarujeme malé guličky o priemere cca 6cm.
  5. Guličky môžeme buď vypražiť na oleji, my sme si však zvykli na bezolejový spôsob prípravy: poukladáme ich na plech a upečieme v rúre.
  6. Pečieme dozlatista. Počas pečenia otáčame, aby boli upečené rovnomerne.

 

Použitie

Tradičný falafel nájdete v orientálnych reštauráciách najčastešie v chlebovej placke. My ho máme najradšej

  • na obed ako cícerové kombo so zeleninovou prílohou a hummusom
  • ako stravu na výletoch – dobre padne aj studený, zasýti a keďže neobsahuje vajcia ani mlieko, vydrží dlho aj na niekoľkodňových túrach

falalfel

My máme radi falafel zvnútra zelený, takže vňaťkou nešetríme. Kupujeme ju rovno s petržlenom, ktorý použijeme do iného varenia alebo dáme piecť spolu s fašírkami.

 

BEZOBALiS maskot vedomostiRýchle info

Výživové údaje 1 guličky (bez oleja):

Energia 46kcal | Sacharidy 9,3g | Tuky 0,4g | Bielkoviny 2g

Odpadové údaje receptu:

Ak chceš byť viac eko a kúpiš cícer, cibuľu a múku a soľ do vlastného vrecka, nevytvoríš vôbec žiaden odpad! Ak ti zostanú zvyšky bio-odpadu, ten do čiernej nádoby na zmesový komunálny odpad nepatrí. Patrí do kompostu – hnedá nádoba.

 

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho s priateľmi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Navštívte náš bezobalový obchod v Trenčíne.

Zaujal vás náš obsah? Chcete sa stať súčasťou zero-waste komunity? Kontaktujte nás a pomôžte nám zmeniť svet.

Podobné články

Scroll to Top
Nezmeškaj žiadne
nové články!

Prihlás sa na odber newslettra, dostávať ich budeš priamo do svojej mailovej schránky a získaš zľavu 5% na svoj prvý nákup!

Predtým ako odídeš:

prihlás sa na odber nášho newslettera! Získaš tak zľavu 5% na prvý nákup a pravidelnú dávku informácií, noviniek a inšpirácie!