Domáci ľadový čaj na spôsob cold brew sa dá urobiť zo zeleného aj čierneho čaju. Nám však najviac chutí biely (ten, ktorý u nás poznáte ako Pai Mu Tan) – je jemný a fantasticky osviežujúci. Zaliaty studenou vodou sa lúhuje pomalšie (plus chladnička sa toľko nenatrápi).
Postup
Na 1l čaju dávame 15-20g bieleho čaju.
- sypaný čaj (podľa vlastného výberu – môže to byť aj mäta či zmes sezónnych byliniek) zalej studenou vodou
- nechaj lúhovať v chladničke 12-24 hodín
- podľa chuti pridaj citrón, limetku či mätu, prípadne dochuť iným čerstvým ovocím
- užívaj si zdravé osvieženie a nezabudni – ak cítiš potrebu piť cez slamku, existuje aj opakovane použiteľná alternatíva: bambusová či nerezová slamka
Rýchle info
Výživové údaje:
Ak do čaju nepridáš kopec cukru a iných doplnkov, kalórie ťa trápiť nemusia 🙂
Odpadové údaje:
Čaj sa dá zohnať všelikde – zvoliť môžeš sáčkový, sypaný čaj alebo nás môžeš prísť navštíviť osobne s vlastnou nádobkou a nevytvoríš tak vôbec žiaden odpad! Vylúhovaný čaj si ja ešte aspoň raz zalejem (už horúcou vodou) a potom vhodím do hnedej nádoby na bio-odpad.
Na tento spôsob sa dá urobiť aj káva. Čo máš najradšej ty? Napíš mi do komentára svoj obľúbený a osvedčený recept.