Hummus je jedno z našich najobľúbenejších jedál! Je jednoduché, univerzálne použiteľné, zdravé a chutné. Od dokonalosti ho delí len to, že jeho prípravu si potrebujete vopred naplánovať.
Dôvodom je hlavná surovina cícer, ktorý je potrebné na niekoľko hodín vopred namočiť. My ho namáčame celý deň, pokiaľ však máš doma tlakový hrniec, bude stačiť menej ako hodina. Tiež môžeš použiť aj sterilizovaný cícer z konzervy, ktorý je rovno pripravený na použitie. Konzerva je však v tomto prípade odpad, ktorý sa síce recyklovať dá, no možno nie je nutný. Aspoň v prípade, ak ho vieš nakúpiť bezobalovo do vlastného vrecka či nádobky.
Ingrediencie
V tomto recepte (4 porcie) hrá hlavnú úlohu:
- cícer 500g
- cibuľa 300g
- cesnak 25g
- tahini pasta (2 polievkové lyžice)
Náš tip: Namoč a uvar si cíceru oveľa viac, ako potrebuješ. Nespotrebované množstvo daj po vychladnutí do mrazničky. Vďaka tomu bude pripravený pre budúcnosť.
Postup
- Vopred odmočený cícer prepláchni a daj s vodou variť.
- Var do mäkka.
- Preceď. Pozor! Trochu vody si nechaj bokom, ešte ju budeš potrebovať.
- Cícer v hrnci popuč pučičom na zemiakovú kašu.
- Pridaj nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak a tahini.
- Mixérom mixuje, pri čom postupne pridávaj po lyžiciach vodu z varenia cíceru. Riedením dosiahneš želanú konzistenciu podľa vlastnej chuti.
Použitie
Hustejšiu konzistenciu uprednostňujeme, keď chceme hummus ako nátierku na chlebík, redšiu ako prílohu. Použitie je rôzne, preto nie je na škodu mať ho doma viac. Nám sa najviac osvedčil ako:
Večera: Chlebík potrieme hummusom a posypene mungo klíčkami. Ako oblohu nakrájame zeleninu.
Obed: Ako príloha, najčastejšie k falafelu. Vtedy hummus ešte pokvapkáme troškou olivového oleja.
Na desiatu: Pridávame do lepeňákov na cesty.
Pre návštevy: Len tak do misky s trochou olivového oleja na vrch. K nemu nakrájame na tanier malé kúsky chleba (občas aj ľahko opečieme do chrumkava), pridáme grissiny, tekvicové krekry, a na pásiky nakrájanú mrkvu. To si namáčame do misky s hummusom.
Tento recept tvorí fajn základ, nebojte sa však experimentovať podľa vlastnej chuti: pridať kari korenie, chilly, dochutiť citrónom či limetkou a dozdobiť mätou.
Zero-waste tip: zvyšok zliatej vody sa dá využiť na vyšľahanie tuhého snehu namiesto vaječného bielka.
Rýchle info
Výživové údaje 1 porcie (bez oleja):
Energia 270kcal | Sacharidy 35g | Tuky 5,2g | Bielkoviny 5,6g
Odpadové údaje receptu:
Ak kúpiš cícer, cibuľu a cesnak do vlastného vrecka, zostane ti len (asi sklenený) obal z tahini. S ním môžeš naložiť rôzne:
- skladovanie potravín / zaváranie
- posunúť niekomu, komu sa zíde
- používať pri bezobalových nákupoch
- vyhodiť do zeleného kontajnera na sklo