Hummus – univerzálna cícerová pochúťka

cícer hummus

Hummus je jedno z našich najobľúbenejších jedál! Je jednoduché, univerzálne použiteľné, zdravé a chutné. Od dokonalosti ho delí len to, že jeho prípravu si potrebujete vopred naplánovať.

Dôvodom je hlavná surovina cícer, ktorý je potrebné na niekoľko hodín vopred namočiť. My ho namáčame celý deň, pokiaľ však máš doma tlakový hrniec, bude stačiť menej ako hodina. Tiež môžeš použiť aj sterilizovaný cícer z konzervy, ktorý je rovno pripravený na použitie. Konzerva je však v tomto prípade odpad, ktorý sa síce recyklovať dá, no možno nie je nutný. Aspoň v prípade, ak ho vieš nakúpiť bezobalovo do vlastného vrecka či nádobky.

 

BEZOBALiS maskot váhaIngrediencie

V tomto recepte (4 porcie) hrá hlavnú úlohu:

  • cícer 500g
  • cibuľa 300g
  • cesnak 25g
  • tahini pasta (2 polievkové lyžice)

Náš tip: Namoč a uvar si cíceru oveľa viac, ako potrebuješ. Nespotrebované množstvo daj po vychladnutí do mrazničky. Vďaka tomu bude pripravený pre budúcnosť.

 

BEZOBALiS maskot sypaniePostup

  1. Vopred odmočený cícer prepláchni a daj s vodou variť.
  2. Var do mäkka.
  3. Preceď. Pozor! Trochu vody si nechaj bokom, ešte ju budeš potrebovať.
  4. Cícer v hrnci popuč pučičom na zemiakovú kašu.
  5. Pridaj nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak a tahini.
  6. Mixérom mixuje, pri čom postupne pridávaj po lyžiciach vodu z varenia cíceru. Riedením dosiahneš želanú konzistenciu podľa vlastnej chuti.

 

Použitie

Hustejšiu konzistenciu uprednostňujeme, keď chceme hummus ako nátierku na chlebík, redšiu ako prílohu. Použitie je rôzne, preto nie je na škodu mať ho doma viac. Nám sa najviac osvedčil ako:

Večera: Chlebík potrieme hummusom a posypene mungo klíčkami. Ako oblohu nakrájame zeleninu.

Obed: Ako príloha, najčastejšie k falafelu. Vtedy hummus ešte pokvapkáme troškou olivového oleja.

Na desiatu: Pridávame do lepeňákov na cesty.

Pre návštevy: Len tak do misky s trochou olivového oleja na vrch. K nemu nakrájame na tanier malé kúsky chleba (občas aj ľahko opečieme do chrumkava), pridáme grissiny, tekvicové krekry, a na pásiky nakrájanú  mrkvu. To si namáčame do misky s hummusom.

Hummus

Tento recept tvorí fajn základ, nebojte sa však experimentovať podľa vlastnej chuti: pridať kari korenie, chilly, dochutiť citrónom či limetkou a dozdobiť mätou.

Zero-waste tip: zvyšok zliatej vody sa dá využiť na vyšľahanie tuhého snehu namiesto vaječného bielka. 

BEZOBALiS maskot vedomostiRýchle info

Výživové údaje 1 porcie (bez oleja):

Energia 270kcal | Sacharidy 35g | Tuky 5,2g | Bielkoviny 5,6g

Odpadové údaje receptu:

Ak kúpiš cícer, cibuľu a cesnak do vlastného vrecka, zostane ti len (asi sklenený) obal z tahini. S ním môžeš naložiť rôzne:

  • skladovanie potravín / zaváranie
  • posunúť niekomu, komu sa zíde
  • používať pri bezobalových nákupoch
  • vyhodiť do zeleného kontajnera na sklo

 

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho s priateľmi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Navštívte náš bezobalový obchod v Trenčíne.

Zaujal vás náš obsah? Chcete sa stať súčasťou zero-waste komunity? Kontaktujte nás a pomôžte nám zmeniť svet.

Podobné články

Scroll to Top
Nezmeškaj žiadne
nové články!

Prihlás sa na odber newslettra, dostávať ich budeš priamo do svojej mailovej schránky a získaš zľavu 5% na svoj prvý nákup!

Predtým ako odídeš:

prihlás sa na odber nášho newslettera! Získaš tak zľavu 5% na prvý nákup a pravidelnú dávku informácií, noviniek a inšpirácie!