Túto nátierku som vymyslela, keď sme si chceli doma urobiť cícerový hummus a – nemali sme cícer. Povedala som si, že sa snáď nič hrozné nestane, keď ho nahradím inou strukovinou. Vytiahla som tak fazuľu. Prvý pokus nám neulahodil, druhýkrát sme tak trochu zaexperimentovali a pridali ešte jednu ingredienciu:
Ingrediencie
Množstvá na 6 porcií:
- fazuľa 340g
- cibuľa 450g
- sušené paradajky 100g
- lahôdkové droždie 100g
- soľ netreba, pretože sušené paradajky sú slané dosť
Náš tip: Namoč a uvar si fazule oveľa viac, ako potrebuješ. Nespotrebované množstvo daj po vychladnutí do mrazničky. Vďaka tomu bude pripravená pre budúcnosť.
Postup
- Vopred odmočenú fazuľu prepláchni a daj s vodou variť.
- Var do mäkka.
- Preceď. Pozor! Trochu vody si nechaj bokom, ešte ju budeš potrebovať.
- Fazuľu v hrnci popuč pučičom.
- Pridaj nadrobno nakrájanú cibuľku a paradajky.
- Mixérom mixuj, pričom postupne pridávaj po lyžiciach zostatkovú vodu z varenia fazule, kým nedosiahneš želanú konzistenciu.
- Pridaj lahôdkové droždie.
Použitie
Výborná ako nátierka na chlieb, no už nám poslúžila aj ako príloha namiesto hummusu. Keďže obsahuje minimum tuku, vrch si môžeš poliať troškou (ale naozaj troškou 🙂 ) olivového oleja.
Rýchle info
Výživové údaje 1 porcie:
Energia 228kcal | Sacharidy 33,1g | Tuky 1,5g | Bielkoviny 17,2g
Odpadové údaje receptu:
Môžeš použiť sterilizovanú fazuľu z konzervy, ktorú netreba namáčať ani variť a je rovno pripravená na použitie. Konzerva je však v tomto prípade odpad, ktorý sa síce recyklovať dá, no možno nie je nutný. Aspoň v prípade, ak vieš fazuľu nakúpiť bezobalovo do vlastného vrecka či nádobky.
Takže ak chceš byť viac eko a kúpiš cícer, cibuľu, paradajky a lahôdkové droždie do vlastného vrecka, nevytvoríš vôbec žiaden odpad! Ak ti zostanú zvyšky bio-odpadu, ten do čiernej nádoby na zmesový komunálny odpad nepatrí. Patrí do kompostu – hnedá nádoba na bio-odpad.