Lufa do každej rodiny!

lufa na riad

“Používate lufu?” Opýtala som sa pred mesiacom na našom Instagrame. Po štyroch rokoch šírenia eko osvety som si myslela, že 100% odpovedí bude “ÁNO”. Nebolo. A tak som si povedala, že sa jej trochu povenujem. Lebo si zaslúži.


Čo je to lufa?

Nie je to morská rastlina – hoci to bývajú väčšinou prvé tipy. Je to vlastne uschnutá zelenina, ktorá sa v ošúpanom stave premení na jemnú hubku. Patrí do skupiny uhorkovitých – kvitne a do istého momentu aj vyzerá veľmi podobne ako tekvica či cuketa. Keď prezretá dužina lufy vnútri vyschne a ošúpe sa, vznikne materiál, ktorý slúži na rôzne účely: od umývania riadu (ako prírodná alternatíva ku klasickej špongii) cez peeling (možno poznáš zo sauny v podobe tvrdého valčeka) až po masáž tela (dá sa zohnať v tvare rukavice).

Môže sa zdať, že ide o moderný eko výmysel, opak je však pravdou: Už pred viac ako 80-timi rokmi bola veľmi obľúbená najmä v amerických domácnostiach, kam sa dovážala z Japonska. Po udalostiach v Pearl Harbor sa však jej dovoz zastavil, a tak vznikla náhrada v podobe, akú poznáme dodnes – špongia zo syntetických materiálov. Na rozdiel od nej má však lufa skvelú životnosť, je priedušná (vďaka tomu aj hygienickejšia) a po skončení svojej úlohy v domácnosti nezaťaží prírodu ako ďalší zbytočný odpad, pretože poputuje do kompostu.

Najšpinavšie miesto v domácnosti

No schválne – vieš si tipnúť, čo to je? Medzi tie najšpinavšie miesta doma patrí práve kuchynská špongia. Vo väčšine prípadov práve jej klasická nerecyklovateľná verzia doslova chová na jednom centimetri kubickom až 50 miliárd baktérií! Fukjy. Je to z toho dôvodu, že vlhké a teplé prostredie je pre ne absolútnym rajom. Bahnia si tam a majú ideálne podmienky na množenie.

Nuž a teraz čo? Vyhadzovať špongiu po každom jednom použití? To by bolo 365 kúskov odpadu za rok len pri jednej jedinej domácnosti. Bŕŕ. Aj keď ju budeš meniť každé 2-3 týždne, stále je to pekná kôpka nerecyklovateľného odpadu. Špongia je totiž z plastu, no v tejto podobe sa už recyklovať nedá, a tak ju do žltého kontajnera na plasty ani nevhadzuj. Je to zmesový odpad (čierny kontajner), ktorý končí na skládke (pokiaľ nie si z Bratislavy alebo Košíc).

Na rozdiel od plastovej špongie, lufa patrí do kompostu (nezabudni, je to zelenina) alebo bio odpadu. Kolobeh sa tak uzavrie.

lufa - použitá vs. nová
Lufa po niekoľkých mesiacoch používania vs. nová lufa.

Ako lufu používať?

Nie je to žiadna veľká veda – používaj ju úplne rovnako ako klasickú plastovú špongiu (namočíš, pridáš saponát a ideš) len s tým rozdielom, že po opotrebovaní patrí do kompostu, nie do zmesového odpadu. A to je ten naj rozdiel!

Aby ti lufa čo najdlhšie vydržala, nenechaj ju zabudnutú v zatuchnutej vode v hrnci. Daj jej šancu preschnúť (napríklad napichni na batériu, kuk na titulný obrázok k tomuto článku), bude tak hygienickejšia a nebude smrdieť.

Keď ideš lufu použiť prvýkrát, nezľakni sa – vo vode sa zväčší. Hovorím tomu, že kvitne ✿ a keďže ju meníme v priemere raz za pol roka, tých pár sekúnd zázraku si doslova vychutnávam. Nuž, formy meditácie sú rôzne … Čiže to, že sa zväčší, je okej. A zároveň dôvod, prečo ju odporúčam rozstrihnúť minimálne na polovicu. Strihaj v smere rezu otvorených častí. Ak sa nevieš rozhodnúť, ktorý to je, pokojne ju najprv namoč a bude ti úplne jasné, ako a aj prečo ju strihať.

lufa použitie

Lufu budeš meniť raz za niekoľko mesiacov. U nás je to v priemere 6, stáva sa však, že nám vydrží aj trištvrte roka. V značnej miere to závisí od toho, ako sa budeš o ňu starať (rozumej, dať jej šancu vyschnúť), koľkí doma ste, či sa stravujete viac doma alebo vonku, či máte umývačku riadu a aj od toho, kde je tvoj estetický limit.

Lufa a kváskovanie

Nie som kváskovač, preto nejdem na túto tému falošne mudrovať. Len ti týmto posúvam info od našich zákazníkov, ktorí ju používajú vyslovene na kváskovanie. Opýtala som sa však aj kráľovej kvásku – Kváskulienky, ktorá je v tomto absolútny profík. Potvrdila mi to slovami: “Za mňa top pomocník na misy od cesta.” A pre kváskovacích pochybovačov sem kopírujem aj odkaz od našej zákazníčky Janky:

Keď je lufa od cesta alebo od kvásku alebo keď je v nej niečo zachytené, hodím ju na minútku – dve do roztoku z PUER -u a je ako nová ♥. Overené odskúšané.”

Dokonca sa nám ozvala aj zamestnankyňa kváskovej pekárne, v ktorej lufu používajú práve za týmto účelom.

Prečo lufu nepoužívate?

Aj toto som sa pýtala našich sledovateľov. Medzi najčastejšie opakujúce sa dôvody patrili tieto:

“Bojím sa, že mi poškriabe riad.” 

Nenechaj sa odradiť jej počiatočnou drsnotou (využívanou práve na peeling pokožky). Keď sa namočí, zjemnie. Bežne s ňou umývam aj jemné povrchy. Práve naopak, zaschnutý riad a prihorené nepodarky už nezvládne, vtedy siaham po drsnejšej kefe na riad. Chcem ale upozorniť, že nie je lufa ako lufa. Dajú sa totiž zohnať aj verzie, ktoré sú po bokoch zošité. Lufa sa tým pádom nemá ako roztvoriť a zmäknúť, čoho výsledkom je, že riad naozaj môže poškriabať. Tiež tak oveľa horšie pení. Takéto zošité verzie lufy preto na riad neodporúčam. Popravde – neviem ani, prečo sa predávajú, ale tipujem, že sú určené skôr na kozmetické účely (telový peeling) než do kuchyne.

“Pripadá mi riedka.”

To je výhoda! Čím hustejšia špongia, tým dlhšie je mokrá a tým viac baktérií. Lufa je priedušná, vďaka čomu rýchlo vyschne. Baktérie tak nemajú také žúžo ako v plastovej špongii.

“Doteraz som nevedela, že také niečo existuje.”

Táto odpoveď ma potešila. Znamená totiž, že eko vychytávky majú stále priestor dostať sa k ďalším a ďalším ľuďom.

“Obávam sa, že lufa nebude peniť tak ako klasická špongia.”

Miera penenia závisí od prostriedku, ktorý používate. My používame tento prírodný gél na riad a na nedostatočné penenie sa naozaj nemôžeme sťažovať.

ako lufa peni

Nuž a aby som o nej nebásnila len ja, na Instagrame som položila aj túto otázku: Používači lufy, čo by ste odporučili nepoužívačom, ktorí sa ju boja skúsiť?Odpovede:

  • “Ubúda z nej pomaly.”
  • “Netreba sa báť, smelo do toho!”
  • “Smrdí menej ako klasická hubka.”
  • “Už nikdy nič iné nebudete chcieť.”
  • “Je to plnohodnotná kuchynská hubka.”
  • “Nech sa boja tých baktérií v umelých hubkách, lufa je ÚŽASNÁ!” 
  • “Vyskúšať! Nesmrdí ani po dlhšom čase. Naučila som aj svokru.”
  • “Aj pre citlivú pokožku do sprchy a záchrana pre šúpanie opálenej kože.”
  • “Vydrží dlho, nesmrdí, zvláda odstrániť prilepené cesto z misy aj z rúk. Je to ♡.”
  • “Že by mali mať väčší strach z klimatickej zmeny ako z používania lufy.” [Milujem túto odpoveď!]

Je lufa na riad drahšia ako špongia?

Nech sa nemusíš zbytočne trápiť, prepočítala som to za teba. Počítala som s tým, že sa použije celý kúsok lufy. Ja ju ale strihám na min. 2, takže všetky výpočty by boli ešte o polovicu menšie.

  • ak budeš lufu používať 3 mesiace, vyjde ťa jej používanie cca 3 centy na deň
  • my ju používame väčšinou pol roka, takže nás 1 deň stojí cca 1.5 centa
  • pri mesačnom používaní klasickej plastovej špongie (viac by som ju kvôli baktériám nepoužívala), ťa deň vyjde od 1 centa do cca 3 centov
  • ja by som klasickú špongiu menila min. raz za 2 týždne, inak je v nej už celkom slušná párty pre baktérie, a vtedy by deň vychádzal na cca 3.5 centa
lufa na riad otvorená vs. nová
Roztvorená lufa po namočení vs. lufa v surovom tvare.

Kde lufu zohnať?

Ak máš trpezlivosť, skleník, prípadne väčší balkón a zmysel pre pokusy, môžeš si ju skúsiť aj dopestovať. Ja som to teda nikdy neskúšala, ale od zákazníkov viem, že pestovanie lufy vyžaduje najmä teplo a slnko (preto ten skleník). Semená lufy sa (vraj) dajú zohnať v kvetinárstvach.

Pokiaľ sa ti pestovanie lufy nechce skúšať, nájdeš ju u nás v obchode. Možno vo vnútri bude aj nejaké to semeno, no s tým už veľa vody nenamútiš – je preschnuté a nevyklíči. Pokojne ho tam nechaj, ono časom vypadne aj samo.

Ako hovorí náš kamarát Peťo: “Lufa do každej rodiny!”


PS: Ak máš doma ešte nepoužité plastové špongie, prosím, nevyhoď ich. Najprv ich miň, prípadne daruj. Nechceš predsa svoju cestu za znižovaním množstva odpadu začať tým, že ho vyprodukuješ ešte viac.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho s priateľmi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Navštívte náš bezobalový obchod v Trenčíne.

Zaujal vás náš obsah? Chcete sa stať súčasťou zero-waste komunity? Kontaktujte nás a pomôžte nám zmeniť svet.

Podobné články

Scroll to Top
Nezmeškaj žiadne
nové články!

Prihlás sa na odber newslettra, dostávať ich budeš priamo do svojej mailovej schránky a získaš zľavu 5% na svoj prvý nákup!

Predtým ako odídeš:

prihlás sa na odber nášho newslettera! Získaš tak zľavu 5% na prvý nákup a pravidelnú dávku informácií, noviniek a inšpirácie!