zdravá fazuľová pomazánka

Zdravá fazuľová pomazánka zo 4 ingrediencií

Túto nátierku som vymyslela, keď sme si chceli doma urobiť cícerový hummus a – nemali sme cícer. Povedala som si, že sa snáď nič hrozné nestane, keď ho nahradím inou strukovinou. Vytiahla som tak fazuľu. Prvý pokus nám neulahodil, druhýkrát sme tak trochu zaexperimentovali a …

Celý článok
Ivan Ježík rozhovor BEZOBALiS

Udržateľnosť neexistuje, ale snaha o ňu má význam. Rozprával sa s nami Ivan Ježík.

Ivan Ježík je človek, s ktorým máme (minimálne pocitovo) veľa spoločného: učiteľské prostredie, zásady, potrebu zmysluplnosti a lásky k svojej práci, odmietanie kompromisov so svojimi hodnotami, odchod z korporácie, život v Bratislave a návrat do Trenčína, kde s odstupom času vidíme zmeny, ktorými si mesto …

Celý článok
Deň Zeme

Ktoré krajiny žijú na ekologický dlh ku Dňu Zeme?

Deň Zeme je deň, ktorým si pripomíname náš vplyv na životné prostredie, upozorňujeme na činnosti, ktoré mu škodia a otvárame diskusiu o možných riešeniach. Prvýkrát bol oslávený v roku 1970 a do pohybu dal 20 miliónov Američanov. Iróniou je, že roky okolo vzniku prvého Dňa …

Celý článok
Ako šetriť vodou - svetový deň vody - vodná stopa

Ako šetriť vodou a aká je naša vodná stopa?

Prečo je dôležité šetriť vodou a kto je v skutočnosti eko? Na túto otázku som sa rozhodla odpovedať symbolicky v deň, ktorý je vo svetovom kalendári od roku 1993 zapísaný ako Svetový deň vody: 22.3. Koľko vody vlastne míňame? Pokiaľ žiješ na Slovensku, je pravdepodobné, …

Celý článok
Skládka odpad BEZOBALiS

Ako reagovať, keď ti niekto povie, že všetok odpad končí aj tak na jednej kope?

Načo budem triediť odpad, keď potom príde smetiar a aj tak všetko hodí do jedného vreca?! Je ti táto veta povedomá? Ak áno a nevieš, ako na ňu reagovať, dám ti jednoduchú radu: opýtaj sa dotyčného Ako vieš? A rozbehne sa debata (snáď). Opýtaj sa, …

Celý článok
Marta Fandlová: Klimatická kríza

Klimatická zmena má svoju ambasádorku. Rozprávala sa s nami Marta Fandlová.

Bývalá stážistka v prezidentskom paláci, budúca žurnalistka, klimatická aktivistka, spoluorganizátorka iniciatívy Fridays for Future, signatárka najväčšej online petície v histórii Slovenska #klimatapotrebuje a najnovšie aj naša ambasádorka pre riešenie klimatickej zmeny. Toto je len veľmi stručný opis toho, čo sa ukrýva za menom Marta Fandlová. …

Celý článok
eko pranie prírodný prací gél

Eko pranie: 9+1 krok, ako na čistú bielizeň

Eko pranie sa pre niekoho môže zdať veľkou vedou. Ak si aj ty uvedomuješ si, že prevoňaný prací gél v krikľavých farbách má od harmónie s prírodou asi ďaleko, chceš vyskúšať prírodný, no bojíš sa, či bude rovnako účinný, tento článok je pre teba. Ak …

Celý článok
falafel - cícer v hlavnej úlohe

Falafel – orientálna pochúťka v slovenskej kuchyni

Časy, kedy falafel patril len do jedálnička vegánov sú už dávno preč. Pôvod má na Blízkom východe, posledné roky sa však stáva čoraz obľúbenejším aj u nás. Tieto cícerové fašírky sme si obľúbili najmä počas našej návštevy Iránu a odvtedy sa stal pevnou súčasťou nášho …

Celý článok
Jednoduchý recept na prací prášok z 2 ingrediencií

Jednoduchý recept na prací prášok z 2 ingrediencií

Chceš prať eko a zároveň lacno? Vyrob si vlastný prací prášok! Pozostáva len z dvoch nie drahých ingrediencií: pracia sóda mydlové vločky Obidve sa dajú kúpiť aj bez obalu na váhu. Preto ťa srdečne pozývam aj k nám do obchodu, kde si vezmeš do svojej …

Celý článok
Recept na šťastie IKIGAI cover

IKIGAI – recept na šťastie?

Udržateľnosti v spojení s ekológiou, environmentálnymi otázkami či obehovou ekonomikou sa venujeme každý deň. Ako je to však s udržateľnosťou v našich životoch? Podľa definície je udržateľné to, čo sa dá robiť do nekonečna. Je IKIGAI recept na udržateľné šťastie – na to, čomu čomu …

Celý článok
Scroll to Top
Predtým ako odídeš:

prihlás sa na odber nášho newslettera! Získaš tak zľavu 5% na prvý nákup a pravidelnú dávku informácií, noviniek a inšpirácie!